COMUNICAT DE PRESA
30 martie 2017
In cadrul Salonului Internaţional al Cercetarii, Inovarii şi Inventicii Pro Invent 2017, desfasurat la Cluj-Napoca in perioada 21-24 martie 2017, competitivitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a reiesit prin obtinerea a 7 diplome de excelenta si medalii de aur, 1 diploma de excelenta si medalie de argint, 3 diplome de excelenta si 1 premiu pentru performanta in creativitatea tehnica.
Brevetele „Hidro-agregat de conversie a energiei hidraulice extrase din cursurile de apa curgatoare”, „Motor liniar magnetostrictiv”, „Generator electric supraconductor”, „Supercapacitor cu electrolit gel”, „Jonctiuni planare cu gradient functional si procedeu de obtinere”, „Bioreactor tubular cu recircularea partiala a efluentului lichid”, „Material compozit pentru elemente de structura la vehicule spatiale cu proprietati ecranante fata de radiatiile ionizante si electromagnetice” au obtinut Diplome de excelenta si medalii de aur.
Brevetul “Procedeu de obtinere a compozitiei adezive conductive pe baza de argint nanostructurat” a obtinut Diploma de excelenta si medalie de argint.
Brevetele “Priza de apa inglobata intr-o stavila segment”, “Procedeu de obtinere a nanocompozit magnetic fluorescent”, “Procedeu de obtinere filme auto-asamblate” au obtinut Diplome de excelenta acordate de Universitatea Tehnica a Moldovei.
Totodata, pentru inventiile prezentate la Salonul Pro Invent 2017, ICPE-CA a primit Premiu pentru performanta in creativitatea tehnica.
Iata de ce ICPE-CA, prin cercetarile demarate, este pregatit sa raspunda provocarilor impuse de noile cerinte economice si sociale, astfel incat, prin activitatea sa, sa consolideze dezvoltarea durabila a intregii societati.
Biroul de Presa ICPE-CA
goodagency.ro, agerpres.ro, webpr.ro, marketingromania.ro, ultima-ora.ro, asiiromani.com, stiintasitehnica.comcomunicatedepresa.com.ro
Salon PRO INVENT la DiGI 24 si TVR-Cluj
Emisiunea Vocile Clujului, DIGI 24, 21 martie 2017, digi24.ro,
Emisiunea Transilvania la zi, TVR CLUJ, 22 martie 2017, de la min. 39.53 – min. 54.55, TVR CLUJ,
Cercetatorii Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica, implicati intr-un proiect de transfer de cunostinte catre mediul privat
HotNews.ro
Luni, 20 martie 2017
Cercetatorii Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA vor sa transfere din cunostintele lor in domeniul materialelor avansate catre mediul economic privat, astfel incat firmele interesate de accesarea de idei inovative sa isi creasca calitatea tehnologiilor proprii. Acest transfer de cunostinte ar urma sa se faca prin proiectul operational „Dezvoltarea capitalului intelectual prin transfer de cunostinte”, cunoscut si sub numele de „Phoenix”. Valoarea proiectului se ridica la 15 milioane de lei.
Mariana Lucaci, managerul de proiect, a declarat ca prin acest proiect mediul economic sicercetarea au ocazia sa isi dea mana pentru a sprijini dezvoltarea economica lanivel national.
„Institutul de cercetare va fructifica rezultatele obtinute si va crea puntea de legatura cu mediul privat. Concret, vom putea face transfer de cunostinte dezvoltate in mai multe activitati-sprijin pentru identificarea nevoilor, oferta de tehnologii, accesul la aparatura nostra, tratamente care nu le pot efectua singuri (…) Cercetarea se va putea face chiar in comun”, a adaugat Lucaci.
Proiectul a fost lansat in 2016 si va dura cinci ani. El este constituit din mai multe proiecte de cercetare care pot fi dezvoltate cu firmele interesate.
„Proiectul nostru reprezinta un lucru important, o mandrie si in acelasi timp o provocare, in fata propunandu-ne aceste rezultate financiuare si stiintifice pe care dorim sa le obtinem, la solicitarea mediului socio-economic si privat”, spune directorul general al ICPE-CA, Sergiu Nicolaie.
Sergiu Nicolae a precizat ca prin acest proiect se urmareste valorificarea capacitatii de cercetare nou create si resursele umane ale institutului.
In cei cinci ani, proiectul isi propune sa raspunda eficient solicitarilor mediului privat in domeniul materialelor avansate-materiale carbonice, materiale magnetice, ceramice, compozite, polimerice, care au finalitate in domeniul ingineriei energetice, electrice si biomaterialelor.
„In programul de cercetare au fost utilizate cele mai noi tehnici de procesare, dar si cele mai noi tehnici si echipamente de caracterizare, punand la punct numeroase tehnologii de obtinere, multe dintre ele fiind transferate catre agentii economici. Speram sa realizam acest lucru si in continuare”, a spus directorul general, cu ocazia lansarii proiectului amintit.
Proiectul Phoenix este destinat transferului de cunostinte in domeniul eco-nano-tehnologiilor si materialelor avansate, integrand inovarea si dezvoltarea tehnologica furnizata de experienta, expertiza, cunoasterea stiintifica si infrastructura din domeniul materialelor avansate detinute de ICPE-CA.El a fost finantat prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020.
hotnews.ro
Transfer de cunoştinţe către mediul privat graţie cercetării
Sâmbătă, 18 Martie 2017,
Cercetătorii ICPE-CA vor fi dispuşi să transfere din cunoştinţele lor în domeniul materialelor avansate către mediul economic privat, astfel încât, firmele interesate de accesarea de idei inovatove să îşi crească calitatea tehnologiilor proprii, graţie proiectului operaţional ,,Dezvoltarea capitalului intelectual prin transfer de cunoştinţe – impact asupra creşterii productivităţii muncii şi volumului producţiei în întreprinderi,,.
Mariana Lucaci,managerul de proiect, a declarat că prin acest proiect mediul economic şicercetarea au ocazia să îşi dea mâna pentru a sprijini dezvoltarea economică la nivel naţional.
,,Institutul de cercetare va fructifica rezultatele obţinute şi va crea puntea de legătură cu mediul privat.Concret, vom putea face transfer de cunoştinţe dezvoltate în mai multe activităţi – sprijin pentru identificarea nevoilor, oferta de tehnologii, accesul la aparatura noastră, tratamente care nu le pot efectua singuri (..) Cercetarea se va putea face chiar în comun,, a adăugat Lucaci.
Lansarea proiectului a reunit prezenţa a sute de reprezentanţi ai mediului de afaceri , valoarea proiectului fiind de 15 milioane lei.
Proiectul a început anul trecut şi va dura cinci ani. El este constituit din mai multe proiecte de cercetare care pot fi dezvoltate împreună cu firmele interesate.
Directorul general al ICPE-CA , Sergiu Nicolaie, a arătat că tema materialelor avansate este una largă şi generoasă, invitând partenerii privaţi să acceseze domeniul de cunoştinţe al institutului.
,,Proiectul nostru reprezintă un lucru important, o mândrie şi în acelaşi timp o provocare. Ne propunem aceste rezultate financiare şi ştiinţifice pe care dorim să le obţinem, la solicitarea mediului socio-economic şi privat,, a afirmat Sergiu Nicolaie.
Acesta a precizat că acest proiect amplu , numit şi Phoenix , urmăreşte valorificarea capacităţii de cercetare nou create şi resursele umane ale ICPE CA şi în cinci ani va trebui să răspundă eficient solicitărilor mediului privat în domeniul materialelor avansate – materiale carbonice, materiale magnetice, ceramice, compozite, polimerice, care au finalitate în domeniul ingineriei energetice, electrice şi biomaterialelor.
,,În programul de cercetare au fost utilizate cele mai noi tehnici de procesare, dar şi cele mai noi tehnici şi echipamente de caracterizare, punând la punct numeroase tehnologii de obţinere, multe dintre ele fiind transferate către agenţii economici. Sperăm să realizăm acest lucru şi în continuare,, a completat directorul general, cu ocazia lansării proiectului amintit.
Proiectul Phoenix este destinat transferului de cunoştinţe în domeniul eco-nano-tehnologiilor şi materialelor avansate, integrând inovarea şi dezvoltarea tehnologică furnzată de experienţa, expertiza, cunoaşterea ştiinţifică şi infrastructura din domeniul materialelor avansate deţinute de ICPE-CA.El a fost finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.