MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2016 Octombrie

COMUNICAT DE PRESA
18 octombrie 2016

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si partenerul media Radio Romania Cultural, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, va organiza joi, 20 octombrie 2016, prima Sesiune de comunicari stiintifice JOC si CERCETARE STIINTIFICA.
Sesiunea de comunicari va avea loc la sediul INCDIE ICPE-CA din Splaiul Unirii 313, sector 3, corp J, etaj 3, Sala de Conferinte, incepand cu ora 9.00.
Obiectivul principal al sesiunii de comunicari il constituie identificarea jocului ca element deosebit in abordarea unei teme de cercetare.
Lucrarile prezentate vor aborda subiecte din domeniul fizicii sau aplicatiile acesteia în inginerie, prezentate intr-o maniera creativa.
Sesiunea de comunicari JOC si CERCETARE STIINTIFICA reprezinta o parte din activitatea de cercetare desfasurata de tineri olimpici, membri ai Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica a Tinerilor Olimpici Alexandru Proca din cadrul ICPE-CA.

BIROUL DE PRESA ICPE-CA

10 octombrie 2016 domnul Mircea Ignat a participat la emisiunea Educatie pentru viata pe postul de televiziune Speranta TV

Interviuri cu ocazia manifestarii JOC si CERCETARE STIINTIFICA, organizate la ICPE-CA, 20 octombrie 2016, RADIOROMANIA

Bucureştenii ar putea avea autobuze electrice din 2017
Z.P. | 2016-10-11

Un grup de cercetători şi firme producătoare lucrează la realizarea primului echipament electric de tracţiune. Echipamentul va putea permite realizarea în ţară a unor autobuze electrice la nivelul de performanţă oferit de marile firme de specialitate.
Ţinând seama de interesul marilor oraşe europene de a promova tracţiunea electrică în transportul urban datorită avantajelor pe care această tehnologie le prezintă: reducerea nivelului de poluare şi economiile de energie în exploatare, partenerii grupului de cercetători urmăresc implementarea proiectului cât mai curând. Autobuzul electric care se va putea realiza în anul 2017 la nivelul cel mai înalt de performanţe şi la costuri competitive va avea o lungime: 12 m, cu podea joasă, aer condiţionat la şofer şi pasageri. Prin noul autobuz, Bucureştiul va putea intra în rândul capitalelor europene care folosesc energie nepoluantă. Proiectul va putea fi pus în practică dacă Primăria Capitalei îl va susţine. Încercările prototipului de echipament de tracţiune autobuz electric se vor finaliza în acest an, rezultatele preliminare fiind deosebit de promiţătoare privind realizarea în anul viitor a unor autobuze electrice, precum şi a staţiilor de încărcare cu energie solară. Iniţiatorii proiectului au o experienţă recunoscută în dezvoltarea de echipamente de tracţiune. Aceştia sunt ICPE-SAERP – firma care a echipat în ultimii ani peste 300 troleibuze şi tramvaie în Bucureşti şi mari oraşe ale ţării, IMEB – firma recunoscută pentru fabricarea motoarelor de tracţiune, ICPE–CA – specialist pentru activitatea sa în domeniul conceperii unor instalaţii de încărcare a bateriilor cu energie solară, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Institutul de Arhitectură Mincu care va optimiza soluţii şi design industrial.

PUTEREA

Autobuzele electrice pentru bucureşteni pot fi făcute şi de specialiştii români
Marţi, 11 Octombrie 2016

Pe piaţa transporturilor se dispută în ultimii ani supremaţia producătorilor de maşini nepoluante , iar autorităţile din România par să ignore specialiştii români. Ei preferă să privească spre exterior pentru a angaja firme producătoare, în detrimentul producţiei autohtone.
Cu toate acestea, un consorţiu de specialişti, format din institute de cercetare şi învăţământ,, firme producătoare de echipamente electrice îşi propune realizarea unui echipament electric de tracţiune, cu menţiunea ca proiectul să fie susţinut de Primăria Capitalei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare- ANCSI.
Autobuzul electric care se va putea realiza în anul 2017 la nivelul cel mai înalt de performanţe şi la costuri competitive va avea o lungime: 12 m, cu podea joasă, aer condiţionat la şofer şi pasageri; acţionare: c.a. cu convertizor de frecventa;recuperarea energiei de frânare in supercapacitori;putere motor: cca 160 kW; consum specific: 1,1-1,3 kWh/km;capacitate: 80-90 pasageri;autonomia: 80-200 km; posibilitatea încărcării lente sau rapide;acumulatori:NaNiCl2 sau Li Ion, 150-320Ah, 600V; posibilitatea urmăririi consumului de energie de la distanţă. Prin noul autobuz, Bucureştiul va putea intra în rândul capitalelor europene care folosesc energie nepoluantă .
Încercările prototipului de echipament de tracţiune autobuz electric se vor finaliza în acest an, rezultatele preliminare fiind deosebit de promiţătoare privind realizarea în anul viitor a unor autobuze electrice, precum şi a staţiilor de încărcare cu energie solară.
Grupul de tehnicieni care doresc să implementeze în Bucureşti proiectul lor este format din ICPE-SAERP – firma care a echipat în ultimii ani peste 300 troleibuze şi tramvaie în Bucureşti şi mari oraşe ale ţării, IMEB – firma recunoscută pentru fabricarea motoarelor de tracţiune, ICPE–CA – specialist pentru activitatea sa în domeniul conceperii unor instalaţii de încărcare a bateriilor cu energie solară, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Institutul de Arhitectură Mincu care va optimiza soluţii şi design industrial.GOODAGENCY

goodagency

Jocul, element in abordarea unei teme de cercetare stiintifica.

Vineri, 21 octombrie 2016, 18:19 Science – Științe fundamentale – HotNews.ro –
Fizicianul Dorin Peonariu (IFIN): Ne jucam cu modelele dezvoltate de noi sau de catre altii, adevarul final il da experimentul
Cercetarea stiintifica este un joc cu modele dezvoltate, deja existente sau realizat de cercetator, iar cu ajutorul acestor modele se poate aproxima realitatea fizica, insa „adevarul final il da experimentul”, le-a spus joi fizicianul Dorin Poenariu de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN) tinerilor olimpici prezenti la masa rotunda „Joc si cercetare”, organizata de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA). Directorul general al institutului Wilhelm Kappel a aratat ca cercetarea trebuie inteleasa ca un joc facut din pasiune, un joc care are reguli, ca oricare altul, si anume teoremele stiintifice.
„Ne jucam cu modelele dezvoltate de noi sau de catre altii. In lipsa unor teorii clare modelele ne permit sa aproximam destul de bine realitatea fizica dar pentru a le vedea limitele avem datoria de a le testa in domenii cunoscute, adevarul final il da experimentul”, a aratat, prof. Dorin Poenariu de la Institutul de Fizica (IFIN), invitat la eveniment.
„Trebuie sa intelegeti cercetarea ca pe un joc pe care sa il faceti din pasiune, cu placere. Noi suntem un institut de cercetare aplicativa si cred ca pentru noi jocul are o semnificatie deosebita. Vad prin joc o calificare a celor care vor sa faca cercetarea aplicativa si sa nu le fie un chin. Pentru a juca, noi vrem sa avem oameni pasionati, care traiesc in institutul nostru fara sa simta chinul muncii. Ei se joaca, dar se joaca intr-un fel deosebit. Muncesc din greu, dar nu simt ca muncesc, se joaca. Avem nevoie de oameni pasionati si seminarul nostru asta isi propune sa gaseasca oameni pasionati. Munciti si va jucati in acelasi timp. Cercetarea stiintifica este joc, nu divertisment. Orice joc are reguli, la noi trebuie sa stii teoremele acelei stiinte ca altfel nu te poti juca. Regulile jocului inseamna de fapt sa fiti bine pregatiti in domeniul in care doriti sa profesati”, le-a transmis Kappel tinerilor pasionati de cercetare, vorbindu-le despre importanta jocului in viata de zi cu zi, dar mai cu seama in cercetare.
Prima sesiune de comunicari stiintifice Joc si Cercetare Stiitifica s-a desfasurat joi, fiind organizata de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
Obiectivul principal al sesiunii de comunicari l-a constituii identificarea jocului ca element deosebit in abordarea unei teme de cercetare, potrivit organizatorilor. Lucrarile prezentate au abordat subiecte din domeniul fizicii sau aplicatiile acesteia in inginerie, prezentate intr-o maniera creativa.
Mircea Ignat, presedintele Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica Alexandru Proca, le-a vorbit tinerilor despre importanta imaginatiei in cercetare si inovare: „Cercetarea este cam disparuta si vrem sa redescoperim jocul, care inseamna in fapt esenta cercetarii. Jocul a cam disparut la noi, iar prin joc tinerii se pot mobiliza”.
Evenimentul, la care au luat parte zeci de tineri, a dezbatut secretele si succesele cercetarii la nivel national si mondial, fiind abordate totodata cele mai stranii descoperiri si inventii.
Printre cele mai deosebite inventii care s-au bucurat de succes in randul oamenilor si care au fost gandite de tineri cercetatori prin joc sau datorita jocului au fost amintite castile de urechi cu blana, folosite in sezonul rece de sportivi pentru a stopa curentul rece la nivelul urechilor si snowmobilul inventat in 1920 de Joseph-Armand Bombardier.
Aceasta masa rotunda reprezinta o parte din activitatea de cercetare desfasurata de tineri olimpici, membri ai Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica a Tinerilor Olimpici Alexandru Proca din cadrul ICPE-CA.

Interviu domnul Iosif Lingvay la radio kolozsvariradio 10.10.2016
Hangoló: A láthatatlan gyilkos, az elektromágneses szennyezés

 

×