MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2013 Iulie

ICPE-CA va infiinta un centru de initiere in cercetare stiintifica pentru elevii olimpici

3 iunie 2013
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA va realiza un centru experimental de initiere in cercetarea stiintifica din Romania pentru elevii olimpici, a declarat miercuri seful Departamentului de Micro si Nano Electrotehnologii din cadrul institutului, Mircea Ignat.
El a precizat ca centrul va incepe sa functioneze la inceputul lunii septembrie, fiind adresat celor mai buni elevi din clasele a-VIII-a si a XII-a.
Potrivit initiatorului centrului, seminariile vor fi oferite gratuit si se vor realiza saptamanal.
„Deoarece olimpiadele pe materii sunt bine pregatite in cadrul liceelor, ramane ca metodologia si initierea in cercetare sa fie facuta intr-un institut. Ne oferim noi sa facem acest lucru avand si experienta si dotarea necesara pentru a forma si alte echipe. Avem deocamdata chimisti, dar vom aborda si chestiuni interdisciplinare. Activitatea va incepe din toamna. Deja am selectat cativa copii de valoare, copii de nota 10 care merg spre licee foarte bune. Centrul va functiona chiar in institut. O sa ii initiem in tot felul de incercari, de caracterizari de materiale, de realizat mici proiecte. Ii vom invata despre cercetare stiintifica, aplicativa, fundamentala. Vom fi monitorizati de Institutul de Psihologie al Academiei Romane pentru partea creativa. Este vorba despre o alta Romanie, nu despre faptul ca bacalaureatul este principala sarcina a vietii sau cum sa copiem, nu, este vorba despre o alta Romanie din fericire. Copiii acestia vor participa la aceste seminarii timp de vreo doi sau trei ani”, a spus cercetatorul intr-o conferinta de presa.
El a explicat ca centrul este foarte bine dotat cu aparatura de microscopie, de analiza de material si detine echipament pentru electro-mecanica.
Primii elevi selectati pentru a fi pregatiti in acest centru sunt cei medaliati la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO, olimpiada dedicata tinerilor cercetatori.
In perioada 2-7 iunie 2013 s-a desfasurat in Olanda, Middelbourg, Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO. La aceasta competitie, Romania, prin echipa Liceului Tudor Vianu compusa din olimpicii Stefan Iov si Alexandru Glontaru, a obtinut medalia de argint.

Agerpress

Stefan Iov si Alexandru Glontaru, elevi cercetatori medaliati olimpici – de Florin Antonescu | Jul 12, 2013

La trecerea din clasa a XI-a intr-a XII-a, Stefan Iov si Alexandru Glontaru se simt in lumea lor intr-un mediu faimos al creatiei productive, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA. Sunt elevi la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, medaliati cu argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO 2013 de la Middelbourg, Olanda, si castigatori ai premiul I la concursul ROSEF de la Suceava, cu perspectiva de afirmare in marea competitie a creatiei stiintifice Intel ISEF 2014. Cercetarea lor vizeaza substanta adeziva cu care o anumita specie de paianjeni (paianjenul de gradina) captureaza prada in panza.
Performantele celor doi elevi se datoreaza unei colaborari care poate fi luata drept model, intre scoala, agent economic, mediu academic si mediu diplomatic. Indrumator din partea ICPE-CA le este dr. ing. Mircea Ignat, seful Departamentului Micro-Nano-Electrotehnologii (coordonatorul echipei). La scoala, ii invata biologie prof. Simona Vasilescu. I-a sustinut in cercetarea lor si dr. Ioan Ardelean, cercetator la Institutul de Biologie al Academiei Romane. Fundatia Star StorageTORAGE le-a facilitat deplasarea in Olanda. Ministerul Afacerilor Externe le-a dat, de asemenea, un sprijin foarte larg.
Olimpiada tinerilor cercetatori INESPO 2013 a fost o competitie a inovatiilor pentru viitor, tinuta intr-o manastire medievala. S-au confruntat peste 150 de proiecte din 45 de tari. Romania a fost reprezentata si de o echipa a Liceului International de Informatica din Bucuresti.

Resursele paianjenului

In cadrul oferit de ICPE-CA, medaliatii de la „Tudor Vianu” isi prezinta rezultatele cercetarii, rememoreaza secvente din concurs si detalii de atmosfera, sugereaza ceva din ceea ce isi propun de-acum incolo. Dialogheaza cu ei cercetatori, profesori, ziaristi, in sustinerea ideii ca performanta este cea care, totusi, defineste scoala, in pofida contextului care pare dominat de accidentalul cautat cu obstinatie in sens negativ.
Ideea studierii paianjenilor le-a fost generata de capacitatea acestora de a produce materiale organice din care isi construiesc structuri fantastic de rezistente la socuri mecanice. Exemplul pe care-l dau este ca daca firul de paianjen ar avea grosimea unui creion, ar putea opri un avion Boeing 747 cu viteza de 977 km/h. Aceasta calitate a firului de paianjen vine din proprietatea adezivului pe care-l contine, aceea de a absorbi cantitati mari de energie. Exact spus, este adezivul tip Viscid, care face obiectul cercetarii celor doi elevi. Ei au identificat adezivul, au studiat tesutul glandei care-l produce si au identificat metoda de sintetizare a proteinelor, ca posibil mijloc de producere industriala. Mai departe, au construit o microferma, cu conditii de mediu controlabile, independenta din punct de vedere energetic, dotata cu un sistem de monitorizare bazat pe un microprocesor programabil. Deocamdata, ca prima realizare practica, elevii au reusit sa izoleze adezivul. Urmeaza cercetari pentru determinarea structurii chimice si a proprietatilor mecanice. Investigatia genetica este de asteptat sa deschida calea spre obtinerea unui adeziv asemanator, pe cale industriala. Va fi de cercetat daca in aceste conditii isi va pastra proprietatile.
Doua aplicatii practice ale acestui adeziv sunt prefigurate de elevii cercetatori: un sistem de franare pentru automobile (preluand, in momentul franarii, o parte din energia cinetica, prin injectare la nivelul rotii, datorita unui mecanism) si un tip de caramizi „Viscid” (socotind ca daca adezivul poate prelua socurile provocate de miscarile insectelor, pastrand panza intacta, atunci poate fi folosit la preluarea socurilor din structura unei cladiri in caz de cutremur, prin caramizile cladirii).
Dr. ing. Mircea Ignat admite ca, la aceasta varsta si in aceasta faza de lucru, este loc pentru multa fantezie, pentru „cercetarea ca joc, dar nu ca divertisment”.

Exigenta evaluarii

In competitie, cercetarea elevilor de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” a starnit interes, a provocat si contestari. Evaluarea a fost facuta de jurii separate, reprezentand universitarii, industria, elevii locali, „spionii” cu aparenta de simpli vizitatori curiosi. La intervale de cateva minute, aparea cate cineva, ba dintr-un juriu, ba din altul, intreba, se uita, iar cerea amanunte… Elevii singuri isi prezentau lucrarile. Conducatorii echipelor nu aveau voie sa intervina. Olimpiada a insemnat un eveniment pentru intreaga comunitate locala, copiii fiind cu precadere curiosi sa vada demonstratii, sa ceara detalii.
Dincolo de concurs, reprezentantii nostri s-au dovedit simpatici, sociabili, plini de initiativa. Au editat si au difuzat o publicatie, „Jurnalul paianjenului”, au avut stand specific romanesc la targul tarilor participante, organizat in centrul localitatii, unde au vandut miere, ceramica si alte asemenea produse. Au fost inconjurati cu prietenie si, la urma de tot, felicitati pentru realizarea lor stiintifica si pentru modul general de prezentare.

Centru de initiere in cercetare

La ICPE-CA, dezvoltarea unor parteneriate cu scoli de elita reprezinta preocupare constanta. Directorul general Wilhelm Kappel apreciaza ca tinerii cercetatori, astazi elevi, au un viitor stralucit in domeniul stiintei. Indemnul sau este pentru afirmare in inginerie electrica, domeniu care permite abordari de varf, cu importanta vitala la nivel economico-social.
Cu ocazia prezentarii Performantei tinerilor cercetatori de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, la ICPE-CA a fost anuntata lansarea, la inceputul viitorului an scolar, a primului centru de initiere in cercetare stiintifica din Romania, deschis elevilor olimpici. Aici se vor tine seminarii de abordare a notiunilor de baza pentru activitatea practica de cercetare. Se vor alcatui echipe mixte, pe diverse domenii. Centrul se va adresa nu numai elevilor olimpici, supradotati, ci tuturor liceenilor pasionasi de Stiinta.

Aparut in: scoalaedu.ro

ICPE-CA investeste in formarea viitoarelor generatii de oameni de stiinta: Primul Centru de Initiere in Cercetare pentru elevii de liceu se deschide in toamna – de Alexandru Batali, 30 Iulie 2013

In Romania, dupa modelul tarilor dezvoltate, educatia stiintifica va putea incepe intr-un cadru profesional inca de pe bancile scolii. Aceasta oportunitate este posibila datorita initiativei Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, care, la inceputul viitorului an scolar, va deschide pentru olimpici si pentru cei mai buni elevi pasionasi de stiinta, din clasele a-VIII-a si a XII-a, un Centru experimental de initiere in cercetarea stiintifica din Romania. Initiativa vine la scurt timp dupa ce echipa Liceului „Tudor Vianu” a obtinut in Olanda medalia de argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO.

Paianjenul schimba jocurile in industria adezivilor

Sub aceasta denumire s-a prezentat proiectul de cercetare care a adus medalia de argint autorilor sai, Alexandru Glontaru si Stefan Iov, elevi olimpici de clasa a X-a ai Colegiului National de Informatica „Tudor Vianu”, coordonasi de dr. ing. Mircea Ignat, Seful Departamentului de Micro si Nano Electrotehnologii din cadrul ICPE-CA. Liceenii au descoperit ca paianjenul obitnuit de gradina produce o substanta umitoare, care in viitorul apropiat poate reprezenta un revolutionar biomaterial verde, o alternativa pentru actuala industrie poluanta a adezivilor. Elevii au cercetat timp de un an adezivul continut in panza paianjenilor de gradina, descoperind cateva posibile aplicatii practice in vederea obtinerii unei solutii care va conduce la rezolvarea unor probleme serioase de mediu. Prin izolarea adezivului de panza de paianjen si determinarea structurii biochimice se vor putea gasi apoi metode de producere la scara industriala folosind ingineria genetica.
ICPE-CA va continua dezvoltarea proiectului cu echipa SPIDER, va participa in 2014 la concursul Intel din SUA si va incerca sa ajunga la realizarea unei tehnologii de obtinere a adezivului. Mai mult, prin infiintarea Centrului de initiere in cercetare, va oferi si altor tineri sansa de a-si implini chemarea catre stiinta si de a-si pune in practica ideile.

Structura activitatilor

Patru tipuri de activitati vor fi posible in cadrul Centrului: I. Curs de initiere in cercetarea stiintifica; II. Ateliere pe temele si proiectele stiintifice cu echipele stabilite; III. Participarea la competitii si evenimente stiintifice. IV. intalniri si dialoguri.
Centrul Experimental de Initiere in Cercetarea stiintifica se adreseaza elevilor de colegiu sau liceu, cu bune Performante scolare, care doresc sa adauge o pregatire suplimentara pe un domeniu spre care olimpicii se indreapta pentru a ajunge in institute sau universitati de elita din Occident.
„Cursul de initiere este comun pentru tosi participantii, dupa care vom identifica temele care vor fi lucrate in cadrul atelierelor. Fiecare echipa va avea si un calendar de participare la competitii, in speranta ca vom primi sprijin si din partea Ministerului Educatiei. Seminariile vor fi oferite gratuit si se vor realiza saptamanal. Mentionez ca nu vom exagera in cadrul acestui Centru cu ideologia si metodologia cercetarii stiintifice, ci vom insista pe aplicatia din cadrul atelierului. in plus, vom initia propriile simpozioane stiintifice, cum este cel de MEMS (componente microelectromecanice) pentru tineri cercetatori, care a ajuns la cea de a III- a editie. in ce priveste intalnirile si dialogurile Centrului, pe langa personalitati din domeniu vom invita sefi de firme sau industriasi, in ideea ca finalizarea unei cercetari devine o chestiune economica. Este posibil sa primim astfel un ajutor deosebit din partea lor”, apreciaza dr. ing. Mircea Ignat.
Centrul va fi foarte bine dotat, cu aparatura de microscopie, de analiza de material si echipamente performante pentru electromecanica. In functie de rezultatele pe care le va avea se va dezvolta baza Centrului experimental si strategia de atragere si a altor liceeni ce pot avea calitati de cercetator. Pentru inceput vor fi selectasi doar olimpicii din liceele sau colegiile cu rezultate foarte bune.

Aparut in: Revista Market Watch, Iulie – August 2013 [Nr. 157], Cercetare & Invatamant superior

Paianjenii schimba regulile in industria adezivilor – de Petronela MOROIANU

Alexandru Mihai Glontaru si Stefan Alexandru Iov, ambii din comuna Dridu, au trecut in clasa a XI-a, fiind elevi ai Colegiului National de Informatica „Tudor Vianu”. Ar putea fi considerasi doi tineri obisnuiti daca acestia n-ar fi iesit in evidenta cu o descoperire care ar putea revolutiona industria adezivilor. in perioada 2-7 iunie 2013, Alexandru Mihai, impreuna cu colegul sau, Stefan Alexandru, au participat la Olimpiada InterNationala INESPO, unul dintre cele mai importante targuri de stiinta pentru tinerii cercetatori, ce a avut o participare de peste o suta de proiecte venite din 47 de state. in cadrul acestei competitii, cei doi au castigat medalia de argint, depasind tari precum Statele Unite sau Coreea de Sud.

Un proiect demarat din … curiozitate

Proiectul prezentat la INESPO a fost demarat in urma cu zece luni, am putea spune dintr-o intamplare. „Colegul meu, Stefan Alexandru, a descoperit un articol despre adezivul produs de paianjeni si a observat ca nu exista nimic asemanator in lume. Asa ca am devenit curiosi si am demarat acest proiect”, ne-a spus Alexandru Mihai. Curiozitatea si ambitia lor au fost atat de mari incat au ajuns castigatori.

Cercetari orientate pe adezivul produs de paianjeni

Proiectul celor doi tineri consta in rezultatele unei cercetari orientate pe adezivul produs de paianjenul comun european (Araneus Diadematus). Tot ce se stia despre acest material era doar ca el are proprietatea de a-si schimba starea de agregare (trecere de la lichid la solid) in momentul aplicarii unui soc. „Cu timpul am reusit sa demonstram aceasta proprietate, ba chiar mai mult, de curand am separat adezivul de firul de panza propriu-zis, lucru ce nu a mai fost facut pana acum. De asemenea, am proiectat o metoda de producere in masa a lipiciului, pentru care insa avem nevoie de aparatura pe care nu o putem accesa momentan”, ne-a declarat elevul Alexandru Mihai .
Pentru a justifica obiectul cercetarii lor, cei doi au propus si cateva aplicatii practice. Prima consta in faptul ca, produs la scara larga, acesta ar fi primul adeziv ecologic obtinut de om. O alta aplicatie ar fi un nou sistem de decelerare a automobilelor, bazat pe acest adeziv, mai eficient decat sistemul ABS. De asemenea, au gasit si numeroase posibilitati de utilizare a adezivului in domeniul constructiilor sau al medicinei.

Parintii si profesorii, incantati de descoperire

Desi abia au terminat clasa a X-a, preocuparea lui Alexandru Mihai si a lui Stefan Alexandru este una neobisnuita, fapt care imparte pe cei care ii cunosc in doua categorii. Parintii si profesorii sunt incantati de realizarile celor doi, insa sunt si cativa care privesc cu scepticism preocuparile lor. intrucat posibilitatile materiale sunt reduse pentru o asa descoperire, cei doi sunt extrem de ambitiosi si sunt convinsi ca vor reusi sa ajunga acolo unde si-au propus astfel incat sa revolutioneze lumea adezivilor. Momentan au nevoie de un laborator in care sa poata efectua un test RMN care sa-i ajute in evolutia proiectului.
Pentru viitor si-au propus sa afle fortele limita la care poate fi supus acest material si sa incerce simularea unei linii de productie in masa.

Realitatea Ialomiteana

Argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO 2013

In perioada 2-7 iunie 2013 s-a desfasurat in Olanda, Middelbourg, Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO 2013, olimpiada dedicata tinerilor cercetatori.
La aceasta competitie Romania, prin echipa liceului Tudor Vianu din Bucuresti, compusa din olimpicii Stefan Iov si Alexandru Glontaru, a obtinut medalia de argint.
In desfasurarea cercetarii, care s-a focalizat pe aspecte privind adezivul continut de panza paianjenilor de gradina, echipa a fost coordonata de seful Departamentului Micro-Nano-Electrotehnologii din cadrul INCDIE ICPE-CA, dr.Ing. Mircea Ignat.
Initiativa de a sustine temele de cercetare reprezinta o parte din politica institutului, aceea de a se implica in initierea si atragerea elevilor olimpici in domeniul cercetarii stiintifice.
Pentru a detalia aspecte cu privire la tema de cercetare castigatoare si modalitatea de coordonare prezenta si viitoare a INCDIE ICPE-CA in astfel de proiecte, in data de 3 iulie 2013, ora 14.00, la sediul institutului din Splaiul Unirii 313, sector 3, Corp J, etaj 3, Sala de Conferinte, se va organiza o conferinta de presa.
La conferinta de presa vor participa tinerii castigatori impreuna cu directorul liceului Tudor Vianu, reprezentantii firmei Star Storage care a facilitat participarea Romaniei la olimpiada, personalitati reprezentative din mediul diplomatic si stiintific.
Conferinta de presa va prilejui, de asemenea, si evidentierea infiintarii primului centru de initiere in cercetare stiintifica din Romania pentru elevii olimpici.

Biroul de Presa ICPE-CA

Comunicat de lansare proiect HOT BLACK SEA

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in calitate de coordonator, Centrul de Cercetare TUBITAK-Marmara, Turcia, Fundatia Caucaziana de Mediu, Georgia, Centrul Oceanologic din cadrul Academiei Nationale de Stiinte din Ucraina, Primaria din Burgas, Bulgaria si ONG-ul pentru Dezvoltare Regionala Durabila si Protectia Mediului, Bulgaria, in calitate de parteneri, deruleaza proiectul „Integrated hotspots management and saving the living Black Sea ecosystem – HOT BLACK SEA”.
Proiectul este finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului Operational Comun „Bazinul Marii Negre 2007-2013” si se va desfasura pe o perioada de 24 luni, incepand din martie 2013. Valoarea totala a proiectului este de 479.761,39 euro, din care 47.976,14 euro constituie contributiile proprii ale partenerilor.
Obiectivul general al proiectului consta in stimularea parteneriatelor transfrontaliere in vederea dezvoltarii de politici armonizate si utilizarea de studii stiintifice relevante pentru monitorizarea si solutionarea amenintarilor ambientale in bazinul Marii Negre, in ceea ce priveste sursele de poluare de pe uscat.
Beneficiarii finali ai rezultatelor proiectului sunt ministerele de mediu, directiile bazinale, primariile, inspectorate pentru protectia mediului, agentiile de mediu, Comisia Marii Negre, publicul larg.
Rezultatele generale ale proiectului sunt:
– Promovarea inovarii si schimbului de bune practici in domeniul competentelor stiintifice si tehnice, precum si a capacitatilor pentru protectia si conservarea mediului;
– Armonizarea avansata a metodelor de identificare si prioritizare a „punctelor fierbinti”;
– Facilitati pentru armonizarea programelor de monitorizare a raurilor, bazinelor hidrografice;
– Asigurarea instrumentului de gestionare a datelor/informatiilor pentru a sprijini procesul decizional in domeniul managementului „punctelor fierbinti”;
– Cresterea expertizei in sectorul de management al poluarii pentru sursele de pe uscat;
– Cresterea constientizarii publice si participarii partilor interesate.
In acest context, ieri, 11 iulie 2013, a avut loc la Constanta lansarea proiectului, intalnire la care au participat reprezentanti de la Universitatea Maritima din Constanta, Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura Constanta, Primariile din Constanta si Tulcea, Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, Garda de Coasta Constanta, Universitatea Ovidius Constanta, Agentia pentru Protectia Mediului Constanta, Camera de Comert Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Academia Navala „Mircea Cel Batran” Constanta, Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” Constanta, Garda Nationala de Mediu Constanta, Delfinariu Constanta, Administratia Porturilor din Constanta, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina Constanta, RAJA Constanta si ai liceelor teoretice si tehnice din Constanta si Medgidia.
Detalii suplimentare se pot obtine de la directorul de proiect, Dr.ing. Georgeta ALECU, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti, telefon 021.346.72.31, fax 021.346.82.99, e-mail: georgeta.alecu@icpe-ca.ro.

Aparut in: Dezvaluiri.ro

ICPE-CA va infiinta un centru de initiere in cercetare stiintifica pentru elevii olimpici

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA va realiza un centru experimental de initiere in cercetarea stiintifica din Romania pentru elevii olimpici, a declarat miercuri seful Departamentului de Micro si Nano Electrotehnologii din cadrul institutului, Mircea Ignat. El a precizat ca centrul va incepe sa functioneze la inceputul lunii septembrie, fiind adresat celor mai buni elevi din clasele a-VIII-a si a XII-a. Potrivit initiatorului centrului, seminariile vor fi oferite gratuit si se vor realiza saptamanal.
„Deoarece olimpiadele pe materii sunt bine pregatite in cadrul liceelor, ramane ca metodologia si initierea in cercetare sa fie facuta intr-un institut. Ne oferim noi sa facem acest lucru avand si experienta si dotarea necesara pentru a forma si alte echipe. Avem deocamdata chimisti, dar vom aborda si chestiuni interdisciplinare. Activitatea va incepe din toamna. Deja am selectat cativa copii de valoare, copii de nota 10 care merg spre licee foarte bune. Centrul va functiona chiar in institut. O sa ii initiem in tot felul de incercari, de caracterizari de materiale, de realizat mici proiecte. ii vom invata despre cercetare Stiinifict, aplicativt, fundamentala. Vom fi monitorizasi de Institutul de Psihologie al Academiei Romane pentru partea creativa. Este vorba despre o alta Romanie, nu despre faptul ca bacalaureatul este principala sarcina a viesii sau cum sa copiem, nu, este vorba despre o alta Romanie din fericire. Copiii aceatia vor participa la aceste seminarii timp de vreo doi sau trei ani”, a spus cercetatorul intr-o conferinsa de presa.
El a explicat ca centrul este foarte bine dotat cu aparatura de microscopie, de analiza de material si detine echipament pentru electro-mecanica. Primii elevi selectasi pentru a fi pregatisi in acest centru sunt cei medaliati la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO, olimpiada dedicata tinerilor cercetatori.
In perioada 2-7 iunie 2013 s-a desfasurat in Olanda, Middelbourg, Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO. La aceasta competitie, Romania, prin echipa Liceului Tudor Vianu compusa din olimpicii Stefan Iov si Alexandru Glonsaru, a obsinut medalia de argint.

Comunicat AGERPRES

×