MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2009 Decembrie

Cablu inteligent antichiciura

Un fenomen neplacut iarna poate fi chiciura, atunci cand se aseaza in cantitati mari pe cablurile de inalta tensiune si, uneori, le rupe. O asemenea problema poate genera reactii in lant: blocarea transportului si a aprovizionarii locale, izolarea unor localitati, imposibilitatea de a incalzi locuinte sau institutii publice (spitale, gradinite, etc). Cu cohorta de urmari pe care vi le puteti inchipui. Deci, cercetatorii de la ICPE-CA si-au pus intrebarea – cum sa faca sa nu se mai rupa asemenea cabluri?
„Noi urmarim sa realizam ceva care sa asigure indepartarea acestor depuneri ocazionale, cauzate de vremea nefavorabila, care duc la cazuri de intrerupere accidentala a curentului”, ne-a spus ing. metalurg Liviu Pali de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA).
Masuri se pot lua si acum, dar sunt fie rudimentare si destul de periculoase – cum ar fi curatarea manuala (!) a cablurilor pe stalpi inalti la o tensiune de 220-400 kV, fie aprecierea corecta a momentului de maxima probabilitate pentru ruperea cablurilor, dupa care se anunta clientii ca va fi intrerupta alimentarea pentru un timp si se baga curent de o tensiune mult mai mare pe cabluri pentru a topi gheata acumulata.
Dl. ing Pali propune utilizarea pentru producerea cablurilor de inalta tensiune a unor componente – unul sau cateva fire din tesatura care imbraca tot cablul – cu proprietati speciale. Ideea inventatorilor de la ICPE-CA a fost sa nu modifice forma constructiva a cablului – scutind astfel de dificultati si costuri suplimentare producatorii si, mai ales, utilizatorii. Cablul nou obtinut este identic – constructiv si mecanic – cu cablurile actualmente standardizate.
Factorul de noutate al acestui cablu pe care nu se depune chiciura este ca i se induce, prin utilizarea noului material multifunctional propus de ICPE-CA, capacitatea de autoprotejare la depunerea de chiciura si gheata.
Ing. Liviu Pali, ICPE-CA: Deci, care este noutatea propusa: in materialul multifunctional, se adauga intr-o maniera foarte discreta elementul care reprezinta noutatea, care inseamna inlocuirea unor fire din stratul exterior al constructiei cablului cu fire din „noul material”. In timpul functionarii, cablurile produc si un camp electromagnetic, de frecventa retelei. Noi ii spunem ‘camp electromagnetic disipat’. Acesta nu are o valoare foarte mare. Este o cantitate de energie disipata, a carei pierdere nu se poate opri.
Noi ne-am gandit la aceasta energie care, ca valoare de camp, are maximum de intensitate la nivelul suprafetei conductorului, exact unde plasam noi firele acestea adaugate (care nu sunt in plus, ci inlocuiesc cateva din firele originale). La temperatura normala firele adaugate nu manifesta fenomele de inductie feromagnetica si incalzire a cablului care sa duca la incalzirea suplimentara a cablului vara. Pentru exploatarea cablurilor exista restrictia sa nu depaseasca 70 de grade Celsius. Deci nu vine cu poluare suplimentara.
Aceste fire insa la temperatura scazuta devin feromagnetice. Se dezvolta mult capacitatea firului de a capta campurile electromagnetice disperse, de la suprafata acestui conductor, si – printr-o suita de fenomene fizice normale, le transforma intr-o anumita cantitate de caldura. Aceasta cantitate de caldura – printr-un proces de proiectare inginereasca – incalzeste cablul in asa fel incat sa nu ajunga sa se depuna gheata pe el.”
Pana acum, la ICPE-CA s-a cercetat amanuntit acest material multifunctional cu valoare de punct Curie reglabila in zona care ne trebuie. In plus, cercetatorii au incercat sa maximizeze anumiti parametri, astfel incat in zona temperaturilor scazute randamentul transformarii campului electromagnetic dispers de la suprafata conductorului sa fie cat mai ridicat. De acest parametru depinde si inductia de saturatie din zona, care este mai crescuta decat la alte materiale. Exista materiale care ar putea sa cocheteze cu aceasta zona, dar au neajunsul ca undeva pe la minus 30, minus 40 de grade sa sufere o transformare structurala si din material feromagnetic sa devina in unele cazuri neferomagnetic. La unul din materialele la care ne-am gandit transformarea era ireversibila. Materialul pentru care s-a optat pana la urma – cu punct Curie controlat – este o formula noua si cu o zona noua de proprietati pe care le dezvolta.
Am realizat modelele experimentale pentru cablurile de linii de inalta tensiune. Am pregatit si camera climatica si conditiile in care sa fie testate in laborator. In primele 1-2 luni dupa 1 ianuarie – sa vedem ce rezultate dau. Personal am multa incredere in reusita acestui proiect. Faptul ca avem deja o viziune clara a utilizarii lui, a necesitatii lui, a faptului ca altii in lume nu au facut asa ceva – el este si brevetabil – imi da mult curaj ca vom realiza ceva util si aplicabil in practica energetica si va aduce un plus de siguranta pentru securitatea energetica in zone mari.
Proiectul este pe trei ani. In trimestrul trei al anului viitor, 2010, firmele producatoare se pot interesa de acest cablu de tip nou.
Un cablu de acest tip nu va fi mai scump. Costul cablului raportat la materialele noi, care se adauga, in fabricatie de serie, inseamna 3-5% mai mult fata de costul cablului aflat acum in productie de serie. Ca asptect noul cablu va semana cu cel standard.

aparut in: Fabrica de bani, pe 15 decembrie 2009.

Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor

Bucuresti- 08 Decembrie 2009 – ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu S.C. PSV Company S.A. Bucuresti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „GR.T.POPA” Iaşi şi SETKO Impex SRL, a demarat un proiect intitulat „Tehnologie de acoperire pe bază de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curăţare şi antimicrobian, pentru aplicaţii în domeniul construcţiilor.”
Obiectivul general al proiectului l-a constituit elaborarea unei tehnologii de acoperire pe bază de materiale, sub formă de soluţii nanocoloidale de TiO2 şi Ag, cu rol antimicrobian şi de auto-curatare pentru suprafeţele ceramice, metalice, pentru finisările interioare şi exterioare ale construcţiilor.
S-a intenţionat, astfel, dezvoltarea unei tehnologii performante aparţinând „chimiei verzi”, tehnologie care să permită realizarea unui produs nou şi a unei game de servicii, cu efecte benefice atât asupra mediului înconjurător şi calităţii vieţii, cât şi promovarea inovării la nivelul agenţilor economici, ca rezultat al valorificării parteneriatelor cu organizaţiile de cercetare care au experienţă în domeniul nanotehnologiilor.
Rezultatele obţinute în cadrul proiectului amintit permit dezvoltarea unei noi game de servicii orientate către piaţa construcţiilor (construcţii noi, restaurare finisări exterioare clădiri vechi pentru substraturi din materiale ceramice, metalice, cu multiple aplicaţii, inclusiv ca straturi de acoperire pentru materiale de construcţii exterioare şi interioare, incluzând plăci ceramice, ţigle, aluminiu, oţel zincat şi alte substraturi metalice, filme plastice, materiale pentru corturi, sticlă, elemente de zidărie din beton, ciment, lacuri şi vopsele lavabile, materiale textile, pielărie etc.), în vederea creşterii calităţii vieţii şi a diminuării impactului poluării industriale.
Suplimentar, se are în vedere şi prepararea unui produs nou – soluţie dispersă nanostructurată fotocatalitica cu rol de auto-curaţare şi antimicrobian, care să se poată comercializa şi pentru aplicaţiile domestice, prin vanzare en-detail.
Pentru rezultatele deosebit de inovative, INCDIE ICPE-CA a depus cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie.
Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietaţilor materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportării termice a produselor şi materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.

aparut in: Comunicate de presa, pe 8 decembrie 2009

Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu S.C. PSV Company S.A. Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie GR.T.POPA Iasi si SETKO Impex SRL, a demarat un proiect intitulat Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor.
Obiectivul general al proiectului l-a constituit elaborarea unei tehnologii de acoperire pe baza de materiale, sub forma de solutii nanocoloidale de TiO2 si Ag, cu rol antimicrobian si de auto-curatare pentru suprafetele ceramice, metalice, pentru finisarile interioare si exterioare ale constructiilor.
S-a intentionat, astfel, dezvoltarea unei tehnologii performante apartinand chimiei verzi, tehnologie care sa permita realizarea unui produs nou si a unei game de servicii, cu efecte benefice atat asupra mediului inconjurator si calitatii vietii, cat si promovarea inovarii la nivelul agentilor economici, ca rezultat al valorificarii parteneriatelor cu organizatiile de cercetare care au experienta in domeniul nanotehnologiilor.
Rezultatele obtinute in cadrul proiectului amintit permit dezvoltarea unei noi game de servicii orientate catre piata constructiilor (constructii noi, restaurare finisari exterioare cladiri vechi pentru substraturi din materiale ceramice, metalice, cu multiple aplicatii, inclusiv ca straturi de acoperire pentru materiale de constructii exterioare si interioare, incluzand placi ceramice, tigle, aluminiu, otel zincat si alte substraturi metalice, filme plastice, materiale pentru corturi, sticla, elemente de zidarie din beton, ciment, lacuri si vopsele lavabile, materiale textile, pielarie etc.), in vederea cresterii calitatii vietii si a diminuarii impactului poluarii industriale.
Suplimentar, se are in vedere si prepararea unui produs nou, solutie dispersa nanostructurata fotocatalitica cu rol de auto-curatare si antimicrobian, care sa se poata comercializa si pentru aplicatiile domestice, prin vanzare en-detail.
Pentru rezultatele deosebit de inovative, INCDIE ICPE-CA a depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie.

aparut in: Comunicate Media, pe 8 decembrie 2009.

Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu S.C. PSV Company S.A. Bucuresti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „GR.T.POPA” Iaşi şi SETKO Impex SRL, a demarat un proiect intitulat „Tehnologie de acoperire pe bază de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curăţare şi antimicrobian, pentru aplicaţii în domeniul construcţiilor.”
Obiectivul general al proiectului l-a constituit elaborarea unei tehnologii de acoperire pe bază de materiale, sub formă de soluţii nanocoloidale de TiO2 şi Ag, cu rol antimicrobian şi de auto-curatare pentru suprafeţele ceramice, metalice, pentru finisările interioare şi exterioare ale construcţiilor.
S-a intenţionat, astfel, dezvoltarea unei tehnologii performante aparţinând „chimiei verzi”, tehnologie care să permită realizarea unui produs nou şi a unei game de servicii, cu efecte benefice atât asupra mediului înconjurător şi calităţii vieţii, cât şi promovarea inovării la nivelul agenţilor economici, ca rezultat al valorificării parteneriatelor cu organizaţiile de cercetare care au experienţă în domeniul nanotehnologiilor.
Rezultatele obţinute în cadrul proiectului amintit permit dezvoltarea unei noi game de servicii orientate către piaţa construcţiilor (construcţii noi, restaurare finisări exterioare clădiri vechi pentru substraturi din materiale ceramice, metalice, cu multiple aplicaţii, inclusiv ca straturi de acoperire pentru materiale de construcţii exterioare şi interioare, incluzând plăci ceramice, ţigle, aluminiu, oţel zincat şi alte substraturi metalice, filme plastice, materiale pentru corturi, sticlă, elemente de zidărie din beton, ciment, lacuri şi vopsele lavabile, materiale textile, pielărie etc.), în vederea creşterii calităţii vieţii şi a diminuării impactului poluării industriale.
Suplimentar, se are în vedere şi prepararea unui produs nou – soluţie dispersă nanostructurată fotocatalitica cu rol de auto-curaţare şi antimicrobian, care să se poată comercializa şi pentru aplicaţiile domestice, prin vanzare en-detail.
Pentru rezultatele deosebit de inovative, INCDIE ICPE-CA a depus cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie.

aparut in: eComunicate, pe 8 decembrie 2009.

×