In mod traditional, energia ocupa un loc important la Hanovra, iar in ultimul timp se bucura de o atentie tot mai mare. Am vazut de la sisteme de captare a energiei eoliene, solare, la pile de combustie, sisteme de contorizare si pana la tehnologii de sudura sub apa pentru montarea instalatiilor eoliene pe platforma continentala. Energia are dedicat un pavilion intreg, pavilionul 27, si s-a extins si in pavilionul 13.
Am pus un pariu cu doi cercetatori romani la standul ANCS: Gimi Rimbu de la ICPE-CA si Laurentiu Patularu de la ICSI. Ambii prezinta in standul ANCS echipamente care au legatura cu utilizarea hidrogenului si a pilelor de combustie. Le-am cerut sa indice cate 3 teme majore pe le care considera ca sunt de anvergura in economia Pavilionului Energia la Hannover Messe 2010. In cateva zile vor confirma sau infirma propriile previziuni. Urmariti in zona multimedia inregistrarea „martor”. Vom reveni.
Pentru mai multa operativitate, iata pe scurt directiile indicate de fiecare specialist:
Gimi Rimbu – ICPE-CA:
1.Principala tendinta este cea de generare energetica din energia eoliana. Aici s-a investit cel mai mult la nivel mondial. Vor fi expuse, probabil, turbine de mare capacitate. Tehnologia a ajuns departe in acest domeniu.
2. A doua tendinta este cea de integrare a energiilor din surse regenerabile pe automobilele viitorului, este vorba mai ales de automobilul electric. Este o tendinta in care se investeste puternic. Este importanta nu numai realizarea automobilelor electrice, ci si pregatirea partii de infrastructura necesara, alimentarea/realimentarea automobilelor electrice.
3. Energie pentru aplicatii stationare in care includem si partea de fotovoltaice. Acum partea de tehnologie fotovoltaica, ca si tehnologie in sine, ca si material – aici s-a ajuns la o anumita maturitate, cred ca aici se pune acum problema de integrare, de conectare cu alte surse.
Laurentiu Patularu – ICSI Ramnicu Valcea:
Doreste sa gaseasca noi parteneri printre expozantii de la Pavilionul Energie si sa regaseasca parteneri cu care ICSI lucreaza in diverse proiecte. Despre rezultatele acestor colaborari ne promite surprize la Salonul Cercetarii din toamna, la Bucuresti.
Dat fiind ca nu am introdus alte criterii de selectie, al doilea specialist a ordonat trei prioritati in alte sistem de referinta.
1. O tendinta importanta ar fi compactizarea. Vorbim de aplicatii mobile, va trebui sa tinem seama de densitati de energie gravimetrica si densitati de energie volumetrica. In final va fi un produs performant din punctul de vedere al costului, al performantelor si al volumului ocupat.
2. Obtinerea unui produs competitiv cu alte materiale. In industria energetica a hidrogenului vorbim de platina, ruteniu, paladiu si alte materiale pretioase [folosite ca si catalizatori – n.red.]. Tocmai de aceasta se incearca – si noi incercam in proiectele noastre – sa inlocuim acesti catalizatori cu aliaje cu pret mai scazut si calitati asemanatoare cu cele ale metalelor pretioase.
3. Noul. Ma astept, totusi sa gasesc si o alta idee de aplicare a energiilor.
P.S. Un prim feed-back primit de la unul din cei doi cercetatori mi-a confirmat ca ambii au fost modesti, nescotand in fata domeniul hidrogenului si al pilelor de combustie: jumatate din Pavilonul Energia este dedicat acestora.
*
Reamintim ca in programul standului ANCS la Targul de la Hanovra sunt incluse si doua programe zilnice de transmisie live online, in intervalele orare 11,30-12,00 si 14,00-14,30 cu prezentari ale activitatii la stand si a celor mai interesante tendinte descoperite de specialistii romani printre exponatele Targului de la Hanovra. Transmisiunile live si alte materiale de la Hanovra pot fi accesate la adresa: http://www.fabricadebani.ro/targuri.aspx?sid=180.
aparut in: Fabrica de Bani, pe 20 aprilie 2010.