MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Maxilare romanesti inteligente

ICPE CA (CA insemnand „cercetari avansate”) incepe anul cu o mare realizare.

A fost lansat cu succes unul din cele mai noi produse ale cercetarii institutului: un biomaterial cu utilizare in chirurgie si terapie. Este rezultatul cercetarilor realizate in ultimii ani de doamna Florentina Grigore, de la departemantul de materiale ceramice al institutului. Materialul de mai jos este un prim semnal. Va promitem in curand intreaga poveste, video. Puteti urmari inregistrarea audio a interviului realizat in zona multimedia din dreapta paginii sau puteti urmari transcrierea de mai jos.

D-na Florentina Grigore: Este vorba despre un biomaterial poros pe baza de fosfat tricalcic, un material dorit de medici in principal, din domenii clinice precum chirurgie, chirurgie ortopedica si chirurgie buco-maxilo-faciala. Este un material care in mare este importat, cu preturi destul de ridicate. Noi am reusit sa obtinem acest material cu preturi mult mai reduse, in cadrul institutului, departamentul de materiale ceramice.
Reporter: Pentru ce este folosit acest material?
D-na Florentina Grigore: El este folosit ca un material care sa permita aparitia si dezvoltarea de os nou pe el. Deci, se foloseste in cazul defectelor, deconstructiilor, al defectelor cauzate de traume, de boli. Se foloseste pentru vindecarea zonelor osoase in urma fracturilor. Este un suport pentru tesutul nou. Acest material permite cresterea tesutului nou pe el. Din punct de vedere chimic, are o similitudine cu compozitia chimica a osului, care este in mare parte – proportie de 70% – apatita.
Redactor: Este un fel de inlocuitor de os, dar mai mult decat atat – este acceptat de materia osoasa din jur, care poate creste peste el.
D-na Florentina Grigore: Da, si se resoarbe in timp. Are o rata de resorbtie intre 6 si 18 luni, el fiind inlocuit de osul biologic. El are capacitatea de a se resorbi, fiind inlocuit efectiv de tesut biologic nou.
Redactor: Se foloseste in locurile unde lipseste o parte din os?
D-na Florentina Grigore: Da, si am enumerat posibilitatile: pentru a se grabi vindecarea, sunt defecte osoase aparute in urma unor abcesuri, tumori, boli. Sunt boli care cauzeaza probleme care se vindeca, sunt reparate. Locurile afectate se regenereaza, se reconstruiesc cu ajutorul acestui tip de material.
Redactor: Cat timp ati lucrat la acest proiect?
D-na Florentina Grigore: La acest tip de material am lucrat aproximativ 3 ani, poate ceva mai putin.
Redactor: Ce va urma? Veti lucra la perfectionarea lui, se mai poate perfectiona?
D-na Florentina Grigore: Da, se poate perfectiona. Este perfectionat cu o serie de substante terapeutice. Pe langa componenta fosfatica, impreuna cu colegii de la departamentul componente metalice, am reusit sa obtinem un material hibrid, ceramic-metal – metalul fiind argint, – completand o caracteristica a acestui tip de metal si anume calitatea de a fi antiseptic si antibacterial. Componenta argintului introdusa in acest tip de material ii imbunatateste caracteristicile.
Pentru materialul initial si varianta lui imbunatatita exista deja o aplicatie depusa pentru obtinerea brevetului.
Redactor: De curand a avut loc prima utilizare a acestui material in mediu clinic.
D-na Florentina Grigore: Da, a fost folosit la o interventie chirurgicala. O aditie realizata de medic stomatolog Ionut Pirvu de la cabinetul Dentimar. S-a facut o aditie de os in scopul reconstructiei crestei alveoloare. S-a facut pentru reconstructia unui defect aparut in urma unei plagi infectioase. In cateva luni vom vedea care este si evolutia in timp.

aparut in: Fabrica de bani, pe 25 ian.2009.

×