PROMETEU dă o noua energie pentru viitorul ICPE-CA, un institut ce aniversează 65 de ani de excelenţă în cercetare
02 Decembrie 2015
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a sarbatorit la sfarsitul lunii noiembrie 65 de ani de excelenta si inovare in cercetare. Cu peste 180 de angajati, institutul se bucura de prestigiu national si international, ofera solutii tehnologice adaptate necesitatilor clientilor, bazate pe un portofoliu bogat de aplicatii de inginerie electrica, precum si o gama completa de servicii de proiectare, tehnologii, caracterizare si incercare a materialelor. Acest lucru este posibil si datorita dezvoltatii continue a infrastructurii de CDI. In ultimii ani, proiectul PROMIT, finalizat in anul 2012, a contribuit la intarirea infrastructurii, in timp ce proiectul PROMETEU, finalizat chiar in aceste zile, la ceas aniversar, completeaza si diversifica infrastructura de CDI in special in domeniul cercetarilor axate pe cresterea eficientei in conversia si consumul de energie.
Beneficind de o investitie de aproape 27 de milioane de lei, din care contributia UE este de 22 de milioane de lei, prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competivitatii Economice” , proiectul PROMETEU (Infrastructura pentru promovarea competitivității prin inovare în inginerie electrică destinată creşterii durabile a securității energetice) va permite dezvoltarea unui portofoliu de opţiuni inovative în domeniul energetic, optiuni durabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor, prin: dezvoltarea de produse şi tehnologii inovative şi eficiente din punct de vedere energetic; explorarea şi testarea surselor de energie regenerabile.
Prin realizarea de produse şi tehnologii inovative şi eficiente din punct de vedere energetic, precum şi explorarea şi testarea surselor de energie regenerabile, proiectul contribuie şi la inovarea în alte două priorităţi strategice: Materiale, procese şi produse inovative; Mediu.
Prin dezvoltarea de noi laboratoare si a infrastructurii de C-D va creste capacitatea de cercetare a institutului, nivelul de competitivitate ştiinţifică pe plan naţional şi internaţional, oferta de servicii performante pentru întreprinderi si va fi asigurat un mediu de cercetare şi educaţie de un înalt nivel tehnic si ştiinţific pentru atragerea de tineri cercetători din tara şi a unor specialisti din străinătate.
Au fost create 5 Laboratoare noi:
• Laborator de cercetare si testare panouri fotovoltaice;
• Laborator încercări electrice de curenţi intenşi în regim tranzitoriu pentru cercetare–dezvoltare de sisteme de protecţie joasă-medie şi înaltă tensiune;
• Laborator de supraconductibilitate aplicată în ingineria electrică;
• Laborator electromagneţi şi măsurări electromagnetice;
• Laborator de recuperarea energiei reziduale – HARVESTING.
Iar alte 5 Laboratoare au fost modernizate :
• Laborator de compatibilitate electromagnetica;
• Laborator biochimie si bioresurse;
• Laborator surse regenerabile de energie;
• Centrul de excelenta in domeniul radiochimiei;
• Laborator de dinamica maşinilor electrice.
Nu mai putin de 60 de echipamente au fost achizitionate, 12 dintre acestea avand o valoare care depaseste 100.000 de euro fiecare:
• Tunel de vânt pentru testarea modelelor de turbine eoliene- Romania;
• Stand de testare a modelelor la scară de turbine hidraulice axiale – Romania;
• Centru de prelucrare vertical în 5 axe cu comandă numerică- Japonia;
• Imprimantă 3D pentru modele: SUA-
• Spectrometru Raman dispersiv – Japonia
• Iradiator de laborator- Ungaria,
• Echipamente de testare şi monitorizare sisteme fotovoltaice – Germania
• Sistem de testare module fotovoltaice în condiţii reale de funcţionare (in situ)- Germania;
• Sistem de testare celule şi module solare fotovoltaice în laborator: Elvetia, Germania,
• Sistem de depunere CVD pentru sisteme organice flexibile –SUA;
• Generator de impuls de curent continuu: Germania;
• Aparatură pentru caracterizări magnetice: Elvetia, Germania
Datorita proiectului au fost create 9 locuri de munca in CD (dintre angajati 3 fiind doctoranzi si unul post-doc) si sunt mentinute alte 50. Infrastructura dezvoltata prin proiectul PROMETEU va fi implicata in 10 proiecte internationale.
Toate aceste acumulari intregesc o infrastructura solida pe care se va baza viitorul ICPE-CA. In spate, 65 de ani de transfer de cunostinte, produse si tehnologii competitive, sustin evolutia unuia dintre institutele reprezentative ale Romaniei, aflat in avangarda cercetarii si inovarii.
COMUNICAT DE PRESA
23 noiembrie 2015
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA va invita miercuri, 25 noiembrie 2015, la sediul din Splaiul Unirii nr.313, sector 3, corp J, Sala de Conferinte, etaj III, incepanad cu ora 9.30, sa participati la conferinta de inchidere a proiectului „Infrastructura pentru promovarea competitivitatii prin inovare in inginerie electrica destinata cresterii durabile a securitatii energetice” – PROMETEU.
In cadrul conferintei de inchidere vor fi prezentate rezultatele obtinute in perioada de implemetare a proiectului PROMETEU, iar laboratoarele modernizate sau nou create prin proiect vor putea fi vizitate.
Conferinta va reprezenta si un bun prilej pentru aniversarea a 65 de ani de activitate ICPE-CA sub coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice- Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.
Atasat, agenda evenimentului.
Biroul de Presa ICPE-CA
comunicatemedia, ecomunicate, mariustuca, agerpres, radiocraiova, marketingromania, stiintasitehnica.
20 noiembrie 2015,
În intervalul orar 14.30-17.00, dl. Mircea Ignat a participat impreuna cu copiii Centrului la emisiunea Cafeneaua de stiinta, postul Radio Romania Cultural, in cadrul evenimentului Targul International Gaudeamus, Romexpo 2015
24 noiembrie 2015,
Postul Radio Romania Cultural, emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, dl. Mircea Ignat a vorbit despre INGIMED XVI „Ingineria biomedicală 2015: orientări europene”
Laboratoare și achiziții noi pentru cercetare, realizate cu bani europeni
miercuri, 25 Nov 2015, 15:24 • SCI&TECH
Cinci noi laboratoare de cercetare științifică și achiziții de echipamente IT tangibile și intangibile – softuri, calculatoare, laptopuri, birotică și mobilier de laborator – au fost realizate în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE- CA) , grație proiectului cu finanțare europeană PROMETEU intitulat „Infrastructură pentru promovarea competitivității pentru inovare în inginerie electrică”, în valoarea totală de circa 5 milioane de euro.
La evenimentul de închidere al proiectului, directorul general al ICPE-CA, prof.dr. Wilhelm Kappel, a arătat că institutul a reușit astfel să pună în funcțiune laboratoare dotate cu echipamente performante ce răspund exigențelor de pe piața cercetării.
„Alte cinci laboratoare au fost modernizate și am creat locuri de muncă în cadrul acestui proiect. Putem spune că am achiziționat echipamente de calitate ce provin din țări, precum Franța, Germania, SUA, Danemarca și sperăm să ne ajute mult în activitatea noastră. Ne bucurăm că am reușit să realizăm ce ne-am propus. A fost un proiect amplu care a fost implementat pe o perioadă de 21 luni”, a precizat directorul ICPE-CA.
Coordonatorul de proiect dr.ing Elena Enescu a menționat, în prezentarea proiectului, că unul dintre laboratoarele modernizate este cel de radio—chimie în care, pe lângă sursele existente de Cesiu va exista o nouă sursă de iradiere de cobalt care va servi la testarea materialelor în condiții de radiații ionizante. Laboratorul va servi totodată și studiului pentru studenții facultăților de chimie din București.
Un alt laborator modernizat este cel în care se va studia procesarea biomasei în scopul obținerii de biogaz.
„Proiectul și-a propus să dezvolte prin infrastructura achiziționată un departament în cadrul institutului care aparține domeniului ingineriei electrice cu aplicabilitate în creșterea eficienței energetice și obținerii de energie regenerabilă pentru o securitate energetică crescută. Proiectul PROMETEU a fost gândit pentru dezvoltarea unuia din departamente, destinat dezvoltării acelor surse de energie regenerabilă, creșterii eficienței utilizării anumitor echipamente electrice în privința conservării și utilizării de energie. Noile laboratoare vor fi dezvoltare pe direcții de vârf ale cercetării pentru furnizarea de noi surse de energie”, a mai spus ing. Enescu.
Printre noile laboratoare create se află un laborator de panouri fotovoltaice, de supraconductibilitate aplicată în ingineria electrică, de recuperarea energiei reziduale, de electromagneți.
Laboratorul de supraconductibilitate va permite cercetărilor să se înscrie în aria europeană a cercetărilor științifice de vârf, respectiv cercetarea și dezvoltarea de bobine, motoare și generatoare supraconductoare, care să îi permită intrarea în relație de parteneriat cu alte institute de cercetare din UE.
Totodată, laboratorul de electromagnetism va proiecta, dezvolta și testa o nouă serie de electromagneți — normal conductori — utilizați în special la acceleratoare de particule elementare.
Pe lângă aceste noi laboratoare, în cadrul proiectului PROMETEU au fost create și nouă locuri de muncă și a fost amenajat un spațiu de 620 mp, în care vor funcționa noile laboratoare.
Închiderea proiectului PROMETEU a fost marcată miercuri și de împlinirea a 65 de ani de activitate a institutului de cercetare ICPE-CA, prilej cu care au fost înmânate diplome și medalii invitaților prezenți.
AGERPRES/(A,AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Cătălina Matei)