Institut de cercetare focalizat pe avangardă în ingineria electrică
9 februarie 2016
Institutul român deținător a numeroase premii, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie Electrică (ICPE-CA București), este considerat unul dintre cele mai avansate și productive unități de cercetare din Romania. Acesta a câștigat o reputație puternică atât la nivel național cât și internațional. Domeniul principal de activitate al ICPE-CA este de a dezvolta tehnologii inovative care să ajute organizațiile din sectoarele privat și public să devină mai de succes și mai competitive, aducând totodată beneficii mediului prin asigurarea unei eficiențe energetice mai ridicate.
„Ne dorim ca ICPE-CA să fie centrul de cercetare științifică preferat în ceea ce privește generarea și utilizarea eficientă a energiei electrice. Avem aproximativ 35 de cercetători (pentru domeniul energetic), un departament axat pe materiale avansate, precum și un departament focalizat pe motoarele neconvenționale electro-mecanice”, explică Directorul General Prof. Wilhelm Kappel. Activitățile institutului sunt finanțate de către UE precum și de la bugetul național al României.
Expertiză în nanotechnologii
ICPE-CA este în parteneriat cu companii din multe țări, printre care Germania, Rusia și China. Institutul este bine cunoscut pentru experiența sa în diverse domenii, inclusiv materiale magnetice și nano-tehnologii precum și dispozitive de avangardă destinate industriei auto. Wilhelm Kappel afirmă: „Lucrăm cu companiile chineze în domeniul nano-tehnologiilor din anul 1984 și am dezvoltat unele materiale magnetice foarte bune, cum ar fi senzorii de oxigen cu sonda lambda, care sunt utilizați în motoarele de autovehicule. Cercetările noastre în domeniul materialelor avansate vizează cercetări pe materiale carbonice, ceramice, magnetice și polimerice, în timp ce departamentul nostru pentru motoare electro-mecanice neconventionale cercetează și dezvoltă motoare de dimensiuni foarte mici, de numai câteva zeci de nanometri”. ICPE-CA salută șansa de a colabora și de a oferi produse de înaltă tehnologie pentru întreprinderile de automobile precum și cu alte companii din întreaga lume.
Pentru anii următori, ICPE-CA intenționează să proiecteze și să construiască conductori din materiale carbonice. Potențialilor parteneri din întreaga lume, Wilhelm Kappel le adresează: „ICPE-CA are o puternică tradiție începând din anul 1950 iar acum este cunoscut în întreaga lume ca un institut independent, cu expertiză excepțională în ingineria electrică”.
Românii lucrează pentru livrarea de echipamente necesare acceleratorului de particule din Germania
O serie de electromagneţi şi sursele lor de alimentare pentru acceleratorul de particule la care se lucrează în Germania la Darmstadt au fost şi vor mai fi livrate de către inginerii români, specialiştii din cadrul ICPE-CA.
Acceleratorul de particule care urmează să fie construit de nemţi este destinat cercetării de cel mai înalt nivel din domeniul fizicii nucleare, materialelor şi medicinei pentru a identifica comportamentul materialelor în anumite condiţii extreme, pentru a descoperi anumite materiale şi pentru a studia acţiunea particulelor elementare de diverse tipuri asupra corpului uman, de exemplu, asupra tumorilor. Se studiază cum se pot elimina ele mai bine şi mai puţin distructiv pentru restul organismului. Este vorba despre aşa numita hadronoterapie modernă, care se aplică mai des, fiind mai performantă decât terapia clasică- chimioterapia.
Dr. ing. Ionel Chiriţă, inginer de dezvoltare tehnologică în cadrul ICPE-CA, este responsabilul contractului privind livrarea către acceleratorul de particule a echipamentelor româneşti, proiect cunoscut cu denumirea de FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research), ne-a spus că până acum a fost realizată documentaţia tehnică de execuție pentru cei 120 de electromagneţi şi a fost făcută pregătirea de fabricaţie.
„Noi în cadrul acestui proiect urmează să livrăm 120 de electromagneţi şi sursele lor de alimentare, care au primit deja avizul pozitiv din partea specialiştilor din Germania, pentru acceleratorul de particule care se va construi la Darmstadt. Practic, am livrat mai mult de 10% din echipamente. Sursele se află deja în fabricaţia de serie, acestea au fost testate atât în Germania cât şi în România”, a spus dr. ing. Ionel Chiriţă.
Specialistul ne-a mărturisit că pregătirea de fabricație a constat în realizarea unor echipamente de testare specifice acestor produse şi pentru realizarea ansamblului final al produselor.
„Am realizat două prototipuri, unul de electromagnet sextupol şi unul corector steerer. Electromagnetul de tip sextupol se află în Germania pentru verificare şi obervaţiile sunt de natură pozitivă, acum trecându-se la fabricaţia de serie. Până în prezent au fost livrate două surse de alimentare şi până la sfârşitul anului urmează să se mai livreze alte opt surse în Germania”, a spus şeful de proiect.
ICPE-CA are de făcut 120 de electromagneţi de trei tipuri – Sextupol, Steerer orizontal şi Steerer vertical şi 82 de surse de alimentare pentru ei. Electromagneţii sunt de curent continu, normali conductori .
„Nouă ne-a revenit mai multe sarcini printre care a trebuit să realizăm documentația tehnică a acestor produse. Sunt multe cerinţe impuse. Trebuie să facem pregătirea de fabricaţie a acestora, deoarece sunt condiţii speciale, de mare precizie şi nu s-au mai făcut asemenea produse până acum. De aceea, a trebuit să creăm o infrastructură cu care să putem realiza aceste echipamente deasemenea să le şi testăm”, a explicat domnul Chiriţă.
Dânsul a precizat că echipamentele realizate în cadrul institutului de cercetare sunt supuse unui program special foarte dur de testare a conformităţii lor, din punct de vedere mecanic, electric, hidraulic și magnetic.
„Rolul electromagneţilor este de a crea un câmp magnetic uniform care controlează foarte precis fascicolul de particule care circulă prin accelerator, modificând parametrii acestora. Până acum am realizat documentaţia tehnică de execuție pentru cei 120 de electromagneţi , care a primit deja avizul pozitiv din partea specialiştii din Germania, am făcut pregătirea de fabricaţie , care a constat în realizarea unor echipamente de testare specifice acestor produse şi pentru realizarea ansamblului final al produselor. Am realizat două prototipuri de electromagneți, unul de tip sextupol şi unul de tip corector steerer. Electromagnetul de tip sextupol se află în Germania pentru verificare şi obesrvaţiile sunt de natură pozitivă, acum trecându-se la fabricaţia de serie”, a completat inginerul de la ICPE-CA.
Proiectul ICPE- CA este un proiect internaţional şi are finanţare din partea a nouă ţări care au semnat protocolul de înfiinţare a societăţii FAIR care se ocupă de realizarea proiectului respectiv. România este ţară semnatară a acestui protocol din 2007, iar în 2010 s-a înfiinţat FAIR. România asigură 1% din costul total al proiectului care ajunge la circa 1,2 miliarde de euro, la momentul actual. România asigură bugetarea proiectului prin ANCSI, fiind mai multe tipuri de activităţi finanţate de Ministerul Educatíei si Cercetarii. Contractul a fost semnat în 2013 iar proiectul se încheie la sfârşitul anului 2017, când vor trebui livrați şi testați electromagneții şi sursele lor de alimentare.
COMUNICAT DE PRESA
16 Februarie 2016
5 echipe ale Centrulului Alexandru Proca pentru Initierea Tinerilor in Cercetarea Stiintifica din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA s-au calificat sa participe in cadrul unor concursuri internationale de proiecte de cercetare.
Astfel, echipele „Bacteria magnetica si aplicatii”, „Aplicatii ale elastomerilor in domeniul microgeneratorilor si muschi artificiali”, „Monitorizarea progresului in recuperarea medicala” vor participa la olimpiada INTEL-ISEF 2016, SUA.
Echipa „Reabilitare medicala” va participa la olimpiada INESPO 2016, Olanda, iar echipa „Efectele energetice aparute la circulatia unui nanofluid printr-o structura nanoporoasa” va participa la olimpiada MILSET 2016, Franta.
Prin toate demersurile facute, INCDIE ICPE-CA, prin Centrul Alexandru Proca, sustine pregatirea tinerilor talentati din licee in domeniul stiintific, astfel incat, ulterior, acestia sa fie atrasi in cadrul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare.
BIROUL DE PRESA ICPE-CA
amosnews, timpromanesc, promptmedia, marketingromania, goodagency, ecomunicate, comunicatemedia, economistul
Interviu 16 februarie 2016, dl. Mircea Ignat la Radio Romania Cultural, Emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, despre calificarea a 5 echipe ale Centrului de a participa la olimpiade internationale de proiecte de cercetare
ICPE-CA in Telejurnal, TVR1, 17 februarie 2016, de la min. 19.42 – 21.54. TVR+
Centrul pentru Initierea Tinerilor in Cercetarea Stiintifica ICPE-CA la postul Speranta TV, emisiunea Educatie pentru viata, 23 februarie 2016, Speranta TV