INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Sigla ICPE-CA MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ȘI DIGITALIZĂRII Sigla MEC
romana english


Comunicarea ICPE-CA cu media in 2015 Octombrie


COMUNICAT DE PRESA
27 octombrie 2015

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in colaborare cu Comitetul Electrotehnic Roman, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, va organiza a 7- a editie a Seminarului de Istoria Electrotehnicii Romanesti.
Seminarul se va desfasura in data de 29 octombrie 2015, la sediul ICPE-CA din Splaiul Unirii nr. 313, sector 3, Bucureşti, Corp J, Etaj III, Sala de Consiliu, incepand cu ora 9.45.
Cercetatori, profesori, studenti se vor intalni in cadrul seminarului pentru a promova rezultatele stiintifice si tehnice din domeniul ingineriei electrice. Totodata, seminarul va reprezenta un bun prilej pentru sarbatorirea a 65 de ani de activitate ICPE-CA si, nu in ultimul rand, pentru a reliefa si promova personalitatile marcante din domeniul electrotehnicii romanesti.
Mai multe detalii despre eveniment se gasesc la adresa: http://www.icpe-ca.ro/evenimente/2015-ist-elth.pdf.

Biroul de Presa ICPE-CA

comunicatemedia, amosnews, index-stiri, ecomunicate, ultima-ora, marketingromania


COMUNICAT DE PRESA
12 octombrie 2015

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in colaborare cu Grupul pentru Dialog Social, a organizat recent dezbaterea cu tema: Initierea in cercetarea stiintifica la nivel de liceu.
La dezbatere au participat reprezentanti din mediul universitar, profesori de liceu, reprezentanti ai societatii civile, cercetatori stiintifici.
In cadrul dezbaterii s-a accentuat necesitatea sensibilizarii opiniei publice si a forurilor competente pentru a se introduce notiunea de cercetare stiintifica inca de la nivelul liceului. Introducerea acestei componente chiar din anii de liceu va avea pe termen lung efecte pozitive cu impact nu numai in domeniul stiintific, ci si in cel economic.
Totodata, la dezbatere s-a reliefat importanta existentei unui cadru legislativ si a unor programe coerente prin care pot fi sustinute initiative, ca de exemplu cea a Centrului de Initiere a Tinerilor in Cercetare Stiintifica, infiintat in cadrul ICPE-CA.

Biroul de Presa ICPE-CA

comunicatemedia, ecomunicate, marketingromania, edumanager, telegrafonline

INVITATIE
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Inginerie-Electrică și Grupul pentru Dialog Social
vă invită, miercuri, 7 octombrie 2015, ora 16:00, la dezbaterea cu tema
O PROVOCARE: INIȚIEREA ÎN CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ LA NIVEL DE LICEU


Centre de cercetare pentru elevi pe lângă institutele de profil

Bucureşti, 7 oct /Agerpres/ - Specialişti în diverse domenii ale ştiinţei şi tehnicii au propus miercuri, în cadrul dezbaterii cu tema "O provocare: Iniţierea în cercetarea ştiinţifică la nivel de liceu", înfiinţarea de centre de cercetare pentru elevi pe lângă institutele de profil deja existente.

Cercetătorul ştiinţific Mircea Ignat de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Inginerie Electrică (ICPE-CA) a declarat pentru AGERPRES că noile centre ar putea atrage elevi de liceu care au obţinut performanţe la diverse olimpiade şi concursuri şcolare.

"Este un trend internaţional în ideea de a creşte interesul către cercetarea ştiinţifică. Se pare că formarea la nivel de liceu aduce beneficii", a spus Ignat.

El a susţinut că, dacă fiecare institut de cercetare din România ar lua în grijă trei - patru asemenea elevi, ar fi un succes la nivel naţional pentru cercetare, deoarece copiii români de liceu sunt cu adevărat competitivi la concursurile internaţionale.

În acelaşi context, profesoara Mihaela Garabet a arătat că problema cercetării reprezintă "o provocare" pentru învăţământul din România, în prezent fiind multe lipsuri pe acest segment.

"Nu există programe şcolare, discipline precum Robotica, Astronomia. Cercetarea trebuie adusă şi în şcoli. Avem activităţi, dar toate sunt extraşcolare. (...) Sunt totuşi optimistă şi cred că va creşte şi la noi cercetarea", a spus Garabet, subliniind că este necesar să se investească în laboratoarele de ştiinţe.

În cadrul dezbaterii, studentul Tudor Vişan a atras atenţia că în prezent cercetarea nu este susţinută cum ar trebui, în România, el declarându-se nemulţumit de lipsa unor facilităţi de studii.

"Sunt lucruri care ar putea fi gândite altfel. Aş zice emiterea unor permise de cercetare pentru elevi ca să fie mai uşor accesul la documentele istorice, spre exemplu. Nu putem face o fotografie sau să intrăm în posesia unor informaţii de la Arhivele Naţionale, CNSAS, Biblioteca Academiei, dacă nu plătim nişte costuri mari", a spus el.

Dezbaterea organizată de Grupul de Dialog Social şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Inginerie Electrică despre starea cercet��rii a evidenţiat faptul că activitatea de cercetare din România se face în prezent pe bază de voluntariat şi fără să se bucure de o finanţare satisfăcătoare. AGERPRES/(A, AS - autor: Mihaela Tudorache, editor: Andreea Rotaru)

Interviu dl. Mircea Ignat la Radio Romania Cultural, 28 octombrie 2015, despre a 7- a editie a Seminarului de Istoria Electrotehnicii Romanesti