INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Sigla ICPE-CA MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ȘI DIGITALIZĂRII Sigla MEC
romana english


Comunicarea ICPE-CA cu media in 2015 Iulie

Sudarea prin difuzie, o metodă inovatoare stăpânită de ICPE -CA
Marţi, 21 Iulie 2015,
În România, cercetările pentru realizarea joncţiunilor de sudare prin difuzie au început în 2007 în baza unui proiect Nucleu iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Metoda de sudare prin difuzie presupune îmbinarea a două materiale diferite sau similare si este un procedeu de îmbinare accesibil care nu dăuneza părţilor care se îmbină. Dacă se foloseşte topirea, de exemplu, ea distruge integritatea materialelelor, pe când sudarea prin difuzie este o sudare la nivel atomic, practic, atomii difuzează unii în ceilalţi iar prin deformare plastica sub presiune se face o întrepătrundere la nivel micro şi se obtine o îmbinare 100 % care păstrează proprietăţile celor două materiale.

dr. ing. Violeta Tsakiris Dr. Ing. Violeta Tsakiris, coordonator al proiectului din cadrul ICPE-CA, a dorit să ne divulge mai multe aspecte importante legate de sudura prin difuzie, metodă ce poate fi folosită cu succes la nivel mai larg, nu doar în laboratoarele institutului de cercetare.
,,Dacă un material este mai slab şi celălalt este mai puternic din punct de vedere al proprietăţilor mecanice sau electrice, ele se îmbină in anumite conditii legate de temperatură, timp, atmosfera utilizată, presiune, rezultând o sudură frumoasă, lipsită de defecte. Între cupru şi fier există o solubilitate foarte mică, dar prin aplicarea unor parametri tehnologici adecvati, ele se îmbină prin difuzie atomica si micro deformare plastica prin fluaj la cald. Important este ca suprafeţele care vin în contact să fie perfect curate si plane astfel incat să facă un contact perfect, 100% ideal. ICPE-CA a încercat mai multe variante de aplicare a sudarii prin difuzie prin utilizarea unor cuptoare speciale, in atmosfera neutra sau in vid si sub o anumita presiune care sa mentina piesele de imbinat in contact intim, pentru un anumit timp. Trebuie să ştim nevoile industriei, putem face multe lucruri, dar dacă nu suntem conştienţi de cerinţe, este mai greu. Am reuşit să facem imbinari de calitate intre grafit si ceramica, acestea putand fi imbinate atat direct prin difuzie cat si cu strat intermediar,, a afirmat Violeta Tsakiris.
Sudura prin difuzie se poate realiza prin orice tip de materiale, dar e foarte important să se cunoască foarte bine proprietăţile materialelor de îmbinare şi sa se stabilească corect parametrii de îmbinare.

APLICAŢII ALE SUDURII PRIN DIFUZIE
ICPE-CA a încercat să aplice practic această metodă pentru implanturi dentare, prin realizarea de şuruburi din doua materiale diferite: un material magnetic moale (fier-cobalt-vanadiu) si un material din titan pur folosind ca strat intermediar o folie subtire de cupru. Acest surub se introduce in radacina dintelui si impreuna cu un ansamblu special ce contine un magnet permanent (neodim-fier-bor) si este fixat in rasina unei proteze dentare, ajuta la fixarea acestei proteze dentare prin intermediul unei forte de atractie ce se dezvolta intre cei doi magneti. Protectia cavitatii bucale este asigurata prin acoperirea zonelor feromagnetice cu aur sau nitrura de titan. Pastila
Aplicaţiile acestei metode au succes însă şi în anumite părţi componente ce se folosesc în industria electronică, electrotehnică , aviaţie, mecanică.
,,Tehnica de sudura prin difuzie s-a aplicat pentru obtinerea de jonctiuni dintre grafit si un material ceramic, cum ar fi nitrur�� de aluminiu sau carbura de siliciu, care se pot folosi la temperaturi înalte, de exemplu pentru schimbătoare de căldură sau contactoare in vid. Am încercat să îmbinăm elemente care să reziste atat mecanic cat si termic”, ne-a mai spus specialistul.
Îmbinările dintre grafit şi carburi, nitruri sau boruri ceramice sunt ultimele cercetări ce se fac la nivel internaţional.
ICPE-CA stăpâneşte o tehnologie inovativă de sudură între diferite materiale. Se caută metode eficiente, care să scurteze durata procesului de imbinare si in acelasi timp sa permita o interventie rapida. In general, sudarea prin difuzie presupune mentinerea materialelor in contact sub presiune, la o anumita temperatura si pentru o perioada de timp destul de mare şi se caută să se micşoreze acest timp prin utilizarea unor metode mai rapide cum este metoda de sinterizare in plasma.

www.goodagency.ro

Povestea fetelor de AUR ale României. Invenţia cu care Ana şi Miruna aduc alinare celor loviţi de paralizie