INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Sigla ICPE-CA MINISTERUL EDUCATIEI
SI CERCETARII STIINTIFICE
Sigla MEC Autoritatea Nationala pentru
Cercetare Stiintifica si Inovare
romana english

Politica tehnologica

Dezvoltarea durabila este suportul calitatii vietii si prosperitatii economice. Aplicarea acestui concept pe termen mediu si lung si la nivelul institutului nostru, in toate domeniile lui de activitate – cercetare, dezvoltare, productie de serie mica, servicii si consultanta – trebuie sa constituie motorul unei politici manageriale sanatoase in sfera economicului si socialului, a politicii de personal si de mediu.
În domeniul dezvoltarii, al productiei de serie mica si al serviciilor deviza noastra a fost intotdeauna calitatea.
Înca de la infiintarea institutului, in aprilie 2001, a fost creat un grup a carui sarcina principala si permanenta este implementarea unui sistem integrat, performant si activ, de calitate - mediu. Certificarea conform standardului international ISO 9001 ca si autorizarea AFER nr. 2632 pentru o serie de produse specifice domeniului nostru sunt o prima dovada a interesului major manifestat de noi in aceasta directie.
Dispunând de o importanta experienta, personalul existent are o inalta pregatire profesionala. De aceea activitatea noastra de dezvoltare, productie si servicii s-a caracterizat printr-o mare flexibilitate si mobilitate, ceea ce a permis satisfacerea intereselor si dorintelor clientilor nostri.
Clientii nostri sunt considerati cei mai importanti colaboratori deoarece ei aduc o contributie semnificativa la prosperitatea institutului.
În anul 2002 veniturile realizate in sfera dezvoltarii, productiei si serviciilor au fost de ~ 30% din veniturile totale. Este un procent important având in vedere faptul ca aceasta sfera de activitate este deservita de numai 20% din personal.
În scopul cresterii satisfacerii intereselor beneficiarilor nostri traditionali si a penetrarii pe piata cu noi produse si servicii, in institut a fost dezvoltata o relatie corecta intre mobilitate, calitate, siguranta si responsabilitate asupra mediului.
Conceptul mobilitatii durabile aplicat diverselor noastre activitati s-a soldat cu urmatoarele:

In sfera dezvoltarii:
- conceperea de tehnologii noi si imbunatatirea celor existente, astfel incât sa se asigure un mediu de lucru mai sanatos si, in general, cu un impact diminuat asupra mediului;
- conceperea de noi produse durabile care sa constituie o alternativa pentru produsele traditionale si sa permita patrunderea pe alte piete de desfacere.
- Conceperea unui nou produs inseamna, pe lânga performante functionale superioare, si utilizarea economica a surselor de materii prime si energie si prezervarea pe termen lung a calitatii vietii si mediului.

In sfera productiei de serie mica:
- obtinerea de beneficii maxime pentru fiecare produs si serviciu;
- reducerea costurilor, utilizarea judicioasa a spatiului si timpului de lucru, economisirea de materii prime, energie si utilitati;
- eliminarea/reducerea deseurilor, reciclarea lor si a produselor uzate;
- reabilitarea echipamentelor si utilajelor existente.

In sfera serviciilor:
- extinderea gamei de servicii prin gasirea de noi oportunitati de valorificare a dotarii de exceptie a institutului: dezvoltarea unor tehnici de masura si control a calitatii produselor si materialelor cu aplicatie in industria electrotehnica;
- dezvoltarea unui microatelier de prelucrari mecanice menit sa satisfaca atât nevoile interne c��t si solicitari externe;
- servicii oferite in conformitate cu legislatia europeana in domeniul energetic, administrativ, de mediu si de proprietate intelectuala.

dr. ing. Elena ENESCU
dr. ing. Elena ENESCU
Director Tehnic