INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Sigla ICPE-CA MINISTERUL EDUCATIEI
SI CERCETARII STIINTIFICE
Sigla MEC Autoritatea Nationala pentru
Cercetare Stiintifica si Inovare
romana english

Politica stiintifica

Stiinta sta la baza dezvoltarii durabile, care la randul sau, este suportul calitatii vietii si prosperitatii economice. In INCDIE ICPE - Cercetari Avansate, acest concept defineste linia directoare a tuturor activitatilor noastre, pe termen mediu si lung, în toate domeniile de activitate, respectiv:
- abordarea domeniilor si temelor de cercetare;
- preluarea si executia tuturor comenzilor de la beneficiari pentru diverse piese, componente, materiale si echipamente de înalta tehnicitate dezvoltate în laboratoarele noastre;
- preluarea si abordarea diverselor solicitari de servicii specializate si asistenta tehnica;
- asigurarea unui climat de munca sanatos pentru personalul institutului.

In domeniul cercetarii si al serviciilor specifice de asistenta tehnica deviza noastra a fost întotdeauna tehnicitatea si tinuta stiintifica. Acest deziderat a fost posibila datorita personalului nostru bine pregatit profesional care este în contact direct si permanent cu scoala - institutiile de învatamant superior, multi dintre salariatii nostri - cca. 10% (dorim ca acest procent sa fie în permanenta crestere) – fiind si cadre didactice la diverse universitati din tara (Universitatea Bucuresti, Univers, etc.).

Coordonarea stiintifica a institutului nostru precum si stabilirea politicii în domeniu este asigurata de Consiliul Stiintific format din 17 membrii din care fac parte si o serie de profesori universitari - Prof. Emil BURZO, Prof. Florian FILIP - membru al Academiei Romane, Prof. Horia GAVRILA, Prof. Silviu JIPA, Prof. Wilhelm KAPPEL, Prof. Nicolae OLARIU, Prof. Radu SETNESCU, Prof. Teodor VISAN, restul membrilor fiind doctor în stiinte.

In conceptia noastra o activitate stiintifica de tinuta se poate baza doar pe un personal specializat, cu activitate stiintifica sustinuta, selectat si promovat dupa severe criterii de performanta. In institutul nostru criteriile de performanta în baza carora se promoveaza personalul din cercetare sunt stabilite de Consiliul Stiintific.

Orientarea pe termen scurt al cercetatorilor nostri este spre abordarea unor teme de cercetare – finantate fie din fondurile bugetare fie de la diversi agenti economici - prin care se urmareste realizarea unor produse si servicii noi solicitate.

Orientarea pe termen lung al cercetatorilor nostri este spre abordarea unor teme prin care se urmareste dezvoltarea de produse, tehnologii si servicii prin care pe termen lung se asigura progresul ecologic – solicitarea redusa a mediului, satisfacerea nevoilor societatii, sintetic - dezvoltarea durabila.

In conceptia noastra comunitatea stiintifica este o comunitate deschisa spre viitor în care rezultate remarcabile se pot obtine numai printr-o larga deschidere, comunicare si colaborare. De aceea promovam colaborarile cu toate mediile stiintifice din tara si strainatate. In acest context am organizat si dorim sa organizam periodic si pe viitor o serie de manifestari stiintifice cum ar fi: conferinta internationala "Study and Control of Corrosion in the Perspective of Sustainable Development of Urban Distribution Grids", conferinta nationala cu participare internationala "NEW TRENDS IN MATERIAL SCIENCE", sau conferinta "Comunitatea stiintifica electrotehnica - o comunitate deschisa spre viitor" din cadrul simpozionului "Werner von SIEMENS, inginerul inventator si fondatorul companiei SIEMENS".

dr. ing. Iosif LINGVAY
dr. ing. Iosif LINGVAY
Secretar Stiintific