INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Sigla ICPE-CA MINISTERUL EDUCATIEI
SI CERCETARII STIINTIFICE
Sigla MEC Autoritatea Nationala pentru
Cercetare Stiintifica si Inovare
romana english


Politica generala

Pe 12 aprilie 2001 a luat fiinta Institutul pentru Inginerie Electrica - Cercetari Avansate prin reunirea unor laboratoare cu traditie in cercetare-dezvoltare pentru domeniile de materiale electrotehnice, inclusiv procesarea acestora prin radiatii ionizante, de inginerie electrica neconventionala, electrochimie si protectie impotriva coroziunii electrochimice si biologice, studiul vibratiilor si tehnologii de eliminare ale acestora.

Infiintarea acestui Institut a constituit semnalul reluarii traditiilor laboratoarelor noastre in Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru domeniile lor de activitate, adaptata noilor conditii socio-politice interne si externe. Strategiile anuale ale noastre - ultima, pentru anul 2003, a fost aprobata de catre Consiliul nostru de Administratie in decembrie 2002 - pun accent pe conceptul de dezvoltare durabila specifica domeniului nostru: satisfacerea nevoilor economice, ecologice si sociale ale prezentului fara periclitarea sanselor de dezvoltare ale generatiilor viitoare.

Privita astfel, dezvoltarea durabila nu este decit un mijloc moral de a trece la societatea cunoasterii. Prezentarea acestei declaratii cu referiri la cele trei dimensiuni ofera beneficiarului nostru intern si extern, al cercetarilor si produselor finalizate, o imagine completa a Institutului nostru.

Daca privim acum realizarile institutului nostru din punct de vedere economic, vom recunoaste imediat ca pentru acesta "dezvoltare durabila" nu este o notiune goala, ci un mijloc spre succes durabil. Temele noastre de cercetare - finantate fie in cadrul programelor planului PNCDI al Ministerului Educatiei si Cercetarii, fie din surse externe sau din cele ale societatilor comerciale - cit si produsele si serviciile noastre promoveaza in marea lor majoritate progresul ecologic: solicitare redusa a mediului inconjurator atit la producator - beneficiarul tehnologiilor - cit si la utilizatorul produselor si serviciilor noastre. O masura a acestui succes este numarul mare de proiecte de colaborare stiintifica internationala, multi- si bilaterale, in care este implicat colectivul nostru, iar nivelul performantei acestei munci isi gaseste reflexia in cele peste 115 lucrari stiintifice publicate/comunicate in 2002 in strainatate si tara, in cele 17 brevete de inventie inregistrate sau acordate in 2002 si nu in ultima instanta in 18 produse omologate in acelasi an. Oamenilor nostri de stiinta le stau la dispozitie o bibliotenica tehnica performanta, care numai in anul trecut s-a imbogatit cu peste 20 titluri de reviste straine de specialitate.

Componenta sociala a politicii noastre de dezvoltare durabila nu este numai subliniata de Contractul Colectiv de Munca negociat in Institut, ci mai ales de activitatea si rezultatele muncii Comitetului Sanatatii si Securitatii Muncii in asigurarea pentru toti salariatii nostrii a unui loc de munca conform pregatirii acestora, indiferent de nivelul acesteia: primara, medie sau universitara.

Desigur ca, declaratia noastra nu ar fi completa daca nu am adauga la aceasta cele citeva date statistice privitoare la realizarile anului 2002, publicate la inceputul acestui an si disponibile Dvs


dr. ing. Sergiu NICOLAIE
Director General